2015. október 4., vasárnap

Gránitbánya











































Kellemes időben szombat délután egy felhagyott bányához kirándultunk. A neten néztem előtte képeket a bányatóról és rögtön sejteni lehetett: ezt látni kell! Az elején törmelék, morzsalékos gránitmurva hevert. Beljebb, a bányatónál már hatalmas sziklafallal és sziklákkal lehetett találkozni. Érdekes egy ilyen terület.
Az egyik képen csak később vettem észre, hogy valami állat is megfigyelhető. Sajnos a távolság és a jóval kisebb látótávolságú kompakt gépemmel fényképeztem. Így csak találgatni lehet, miféle szerzet van a képen, pontosabban, feltehetően kettő. Hihetetlen, hogy a természet milyen szinten képes visszahódítani a maga részét. A meredek, kopár sziklafalból is nőnek ki a növények, virágosok és fák is.
A talajon egyes részeken feltehetőleg időnként megáll a víz, így még sást és egyéb kisebb vízinövényeket is meg lehetett figyelni valamint egy piciny fűzfát. 





Földtanilag vizsgálva a Geresdi-dombság a Mórágyi gránitterület része. A kőzet kb 340 millió éves, mélységi magmás, kissé metamorf monzogránit. A gránit felett pleisztocén és holocén kori üledék található
Bővebb információ a bányáról:
http://epitoanyag.org.hu/static/upload/10.14382epitoanyag-jsbcm.2014.5.pdf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése