2013. október 14., hétfő

Bütykös hattyú

Hattyúval nem nehéz összefutni, ha tavaknál sétálgatunk. Ráadásul nem riadnak meg az embertől, így a fényképezőgéptől sem. Többször volt rá példa. hogy egyenesen felém úsztak vagy mellettem kötöttek ki. Ennyire barátságosak. Persze a hattyúpár féltőn őrzi "rút kiskacsáit". Bizonyos távolságon belül fújni, sziszegni kezdenek és csodaszép fehér szárnytollaikat feszegetik. Gondos szülőktől teljesen jogos a védelem eme megnyilvánulása.
Bütykös hattyúk tolltisztogatása a vízi "séta" után.




Fiatal bütykös hattyú

A fenti képek 2013. júliusában készültek, a Mattynál, a Dráva holtágnál.
Az alábbi hattyú család a Pécsi-tónál volt. A két szülő és hat fiatal madár.

Sziszegéssel és szárnyának felemelésével védi a kicsinyeit.




Bütykös hattyú ( Cygnus olor ) 
A madarak osztályába, a lúdalkatúak rendjébe, a récefélék családjába tartozó faj.
Testhossza 145-160 cm, szárnyának fesztávolsága  kb. 200-240 cm, azaz hatalmas. Nem véletlen, hisz az egyik legnagyobb röpképes madár. A hím tömege 9-14 kg, míg a tojóé 7-11 kg. A bütyök a csőrénél a hímnél feltűnőbb. Élelme változatos: vízinövények részei és azok magjai, rovarok, férgek, kagylók, kisebb kétéltűek, kagylók, halak.
Márciustól júniusig költ. Fészket a tojó épít  nádszálakból és gyékényből a sekélyebb tavak, nádasok peremén. A félig fészekhagyó fiókákat a szülők vezetik, még a hátukra is veszik őket. A fiatal madarak 3-4 hónapos koruktól önállóak, de a szülők közelében tartózkodnak egy évig. A vadon élő bütykös hattyúk fiatalkori tollazata is szürke és csak a következő vedlés után lesznek csodaszép, méltóságteljes fehér madarak és ekkor válnak ivaréretté. 
Magyarországon védettek!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése